Mi a nyirokmasszázs? Mi a nyirok?

Egyre többször hallom női vendégektől, hogy nyirokmasszázs után érdeklődnének, de a legutóbbi kezelésük egy másik masszőrnél annyira fájt és annyira traumatikus volt, és olyan sokáig voltak kék-lila foltosak, több héten át, hogy mire hozzám kerülnek, nem tudják eldönteni milyen masszázst is szeretnének.

Akkor tegyük tisztába, hogy mi is a nyirokmasszázs, milyen problémákra alkalmazható, mikor alkalmazzuk és szögezzük le már a legelején, a hölgyek NEM nyirokmasszázst kaptak! A nyirokmasszázs nem fáj, egy cseppet sem, a gyógyhatású masszázsok közé tartozik azon belül rehabilitációs masszázs. Ezen

Nyirokmasszázs az egészséges nyirokrendszerért.

A testünket nyirokrendszer hálózza be.

belül is inkább a stresszoldó masszázsok táborát erősíti ez azt jelenti, hogy pihenni lehet közben, nagyon kellemes, fájdalommentes.

Mivel ennyire keverednek a köztudatban a masszázsok és úgy tűnik sokan trükköznek is az elnevezésekkel, ezért itt az idő, hogy csináljak egy blogsorozatotot a masszázsfajtákról, hogy mindenki maximálisan képbe kerülhessen.

Mely masszázs fajták a legelterjedtebbek és problémától függően mikor melyiket célszerű kérni, mielőtt felkeresünk egy professzionális (gyógy)masszőrt.

 

Kezdjük a legelején, a kezdetek:

A manuális nyirokdrenázst (nyirokmasszázst) Dr. Phil Emil Vodder és felesége, Astrid Vodder (gyógytornász) ismertette meg a világgal, de módszerét az orvosok kezdetben nehezen fogadták el, egészen az 1970-es évekig, amikor is megnyílt Németországban az első Lymphologiai Klinika.

Magyarországon is voltak úttörői még pedig Prof. Dr. Földi Mihály és felesége Prof. Dr. Földiné Börcsök Etelka dolgozták ki a Komplex Fizikális Ödéma Terápiát mely attól különbözött Vodderék módszerétől, hogy a nyirokmasszázs mellett kompressziós pólyázás, gyógytorna és bőrápolás is volt a terápiában. Ezt használjuk ma is.

Az igazi gyógyhatású nyirokmasszázs napjainkban sajnos nem annyira elterjedt, mint amennyire hatékony. Helyette inkább félrevezető fogyasztókezelésekként hallassz róla, aminek semmi köze az igazi nyirokmasszázshoz.

Ez egy gyógyhatású masszázs ami önmagában és kiegészítő kezelésként is kiválóan bevethető, hiszen egy kellemes stresszoldó kezelést foglal magában, de még cellulit masszázsnál is kiválóan tud működni ugyanis a nyirkot remekül el tudja szállítani, ezzel is segítve a narancsbőr lebomlását.

De, ez nem ezt jelenti hogy 5-6kg-t le lehet adni egy kezeléssel vagy egy kúrával! Ha így lenne, akkor nem lenne Magyarország a kórósan elhízott országok dobogósai között.

Magyarországon a lakosság 4-6%-ának van különböző stádiumú lymphoedemája, ami gyakran más betegségekhez társulva (szív, vese, vénás elégtelenség, pajzsmirigy alulműködés, daganatos elváltozások stb.) A nyirokmasszázs kezelések nélkül ezek a betegségek szövődményekhez és a beteg rokkantságához vezetnek.

Ugyanakkor prevenciós jelleggel alkalmazható egészséges embereken is, hiszen kiemelkedő szerepe van az immunrendszer védelmében továbbá fokozza a nyirok-, és a vénás áramlást ezzel is segíti a mérgtelenítését a szervezetnek.

Masszázs során, magánrendelőben kizárólag 1-es stádiumú ödémát kezelünk, ami annyit jelent, hogy ez a fajta nyiroködéma spontán, magától is elmúlik visszafejlődik. Terhelésre, melegben, ülő vagy álló munkát végző embereknél általában nap végére a boka körül, alsó lábszáron, vagy kézen alakul ki, mely éjszakai nyugalom hatására, reggelre magától elmúlik, visszafejlődik.

A duzzanat minimális, nem társul hozzá fájdalom nincs gyulladás, nincsenek szövődmények, ujjbenyomatot megtartja. (Pittinger jel) Továbbá megelőzésre és cellulit kezelésre is kiváló választás.

Ezekre a tünetekre tökéletes a nyirokmasszázs, hogy revitalizáljunk, hogy elvezessük a felesleges nyirkot, hogy a bőr sokkal feszesebb és tónusosabb legyen, hogy javítsuk a fáradt pangó „láb” keringését, érzetét és hogy megelőzzük a 2.  stádium kialakulását, ami már visszafordíthatatlan folyamat és szakorvosi kompentenciát is igényel.

Az, hogy mitől tud hosszútávon kialakulni lymphödéma azt ide kattintva el tudod olvasni.

A nyirokrendszer felépítse:

Az emberi testben 3 érrendszer: artériás, vénás és nyirokrendszer található. A nyirokrendszer nyirokerekből, nyirokcsomókból és nyirokszervekből állnak. Megkülönböztetünk mély és felületi nyirokrendszert, a 2 rendszer között pedig kommunikáció van.

A nyirokerek hálózatába épült nyirokcsomók feladata többrétegű:

 • Összekapcsolják a nyirokereket
 • a lymphocyták (nyiroksejt) képzési és tárolási helyei
 • biológiai szűrőállomások: megszűrik, megtisztítják a nyirkot.
 • szabályozzák a nyirok fehérjetartalmát.

A nyirok összetétele:

Szövetkzöti folyadék: víz+benne oldott ásványi sók, gázok, lipidek vagyis zsírok lymphocyta nyiroksejt, méreganyagok, gyulladást keltő anyagok és anyagcsere termékek. Naponta 2-4- liter nyirok termelődik.

Nyirokmasszázs :A Pittinger jellel lehet legkönnyebben felismerni a nyirokpangást. Ha a teszt pozitív akkor nyirokmasszázst kell alkalmazni.

Teszt: Benyomjuk az ujjunkat a felduzzadt területbe és ha megtartja a formát, onnan tudhatjuk hogy ödéma jelentkezett. Ha pozitív  a Pittinger teszt, célszerű felkeresni egy professzionális masszőrt aki járatos a nyirokmasszázsban és tud segíteni a nyirok elvezetésében és a kialakult pobléma megértésében.

 

Mit jelent, ha valaki állandóan ödémásodik?

Azt jelenti, hogy a szövetekben felszaporodik a fehérjedús folyadékgyülem és a krónikus gyulladásra jellemző szövetközti térből visszaszívódó anyag. Akkor alakul ki nyiroködéma, ha a nyirokerek, nyirokcsomók nem tudják elszállítani az adott folyadékmennyiséget a szövetekből, melyet a vénák nem képesek visszaszívni.

A nyirokcsomókat érintő vagy eltávolító eljárások daganatok esetén mellékhatásként nyiroködémát okozhatnak. Folyamatos nyiroködéma előfordulhat sérülés vagy egészségügyi állapotoknál is mint pl.: pangásos szívelégtelenség vagy vérrögök következtében..

A fehérjedús anyagok elszállításában a sérült területről, a nyirokmasszázs segíthet, mivel finom nyomást alkalmaz. A folyadék felhalmozódása kényelmetlen, fájdalmat és nehézséget okoz az érintett területen. A 3. stádiumú nyiroködéma, jelentős depressziót és mozgáshiányt okozhat ami megnehezítheti a gyógyulást ezért kell a masszázs.

Manuális „limfodrenírozás”- „nyirokdrenázs” jelentése : váladék, folyadékelvezetés. Mai néven nyirokmasszázs: Ritmikus manipulációkkal stimulálja a nyirok áramlását, a gyógyhatású masszázsok közé soroljuk. Otthoni nyirokmasszázs technikákhoz  kattints ide.

A gyógyhatású nyirokmasszázzsal megszüntethető a nyiroködéma, a végtag duzzanat.

Bal oldalon az egészséges végtag, jobb oldalon az ödémás végtag látható.

Az ödéma szubjektív tünetei:

 • végtag duzzadás
 • érzéskiesés
 • zsibbadás
 • nehéz kar vagy nehéz láb érzet
 • mozgáskorlátozottság
 • fájdalom
 • esztétikai panasz (bedagad)

 

 

Hogyan segíthetünk a nyirokmasszázzsal?

A nyirokmasszázs lassú, gyengéd, körkörös, nyomó-simító mozdulataival gyorsítja a nyirok elfolyását. A masszázs hatására megélénkülő nyirokkeringés segítségével a méreganyagok előbb az érpályába, majd a vér útján a májhoz illetve a vesékhez kerülnek, ahol egyrészt átalakulnak, másrészt kiválasztódnak.

A masszázs tehát aktiválja az immunrendszert és az anyagcsere folyamatokat. Kiüríti a szöveti ödémákat – csökkentve ezáltal az érintett szervek fájdalmát-, valamint indirekt módon javítja a vérkeringést, sőt, a sejtek tápanyag-, és oxigénellátását is fokozza. A masszázs végén vizelési inger keletkezik.

 

A nyirokmasszázs javallatai: (mire jó)

Prevenciós, egészségmegőrző célzattal

– Krónikus légúti fertőzések esetén: nátha, megfázás, arc-, orrmelléküregek betegségeinél

Legyengült immunrendszer aktiválására

– Hatásos fejfájás, migrén esetén

– Arc- és egyéb ödémák csökkentésére

– Puffadás, székrekedés megszüntetésére

Cellulit, (narancsbőr) kezelése

– Alsó lábszáron kialakuló ödémák csökkentésére

Lelki, fizikai trauma enyhítésére

– Stressz, alvászavar, koncentráció zavar oldására

– Magas vérnyomás csökkentésére

– Betegség utáni felépülés segítésére

– Gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén

-Gyulladás után fennmaradt ödéma

-Lábszár fekély

-Pajzsmirigy eredetű ödéma

Terhességi ödéma

-Bőr és kötőszövet állapot javítása

-Méregtelenítés

-Zsírödéma kezelése

-Reumatológiai kórképekhez társuló ödéma

 

Komplex fizioterápiás kezelés szerkezete:

Intenzív kezelési szakasz:

A károsodott nyirokrendszer kezelése úgy néz ki, hogy komplett terápiás tervet kap a beteg.

A nyirokmasszázs kezelés első szakaszának a célja, hogy a mobilis ödémafolyadéktól mentesítsük a végtagot. Az intenzív kezelés azt jeleneti, hogy a beteg naponta, vagy naponta többször, de legkésőbb kétnaponta részesül kezelésben.

(8-10 kezelés, mely 3 havonta, legkésőbb fél évente ajánlott megismételni az elért eredmény megtartása ill. további javítása érdekében. Ez a kezelésorozat kórházi beavatkozást igényel 2,3, 4-es stádium.

 1. Manuális lymphdrainage (nyirokmasszázs)
 2. Kompressziós kezelés rugalmas pólyákkal
 3. Pneumatikus (kompressziós) gépi kezelés
 4. Speciális gyógytorna
 5. Bőrgyógyászati kezelés
 6. Diéta tanácsadás, súlykontroll
 7. Csoportos betegfoglalkozás, pszichológiai tanácsadás

Folyamatos szakorvosi kontroll!

 

A nyirokmasszázs kontraindikációi (kizáró tényezők, mikor nem jó):

 • Akut gyulladásos folyamatoknál, (4 tünet: ha a szövet forró, vörös és fájdalmas, duzzadt).
 • Pajzsmirigy működési zavaroknál.
 • Daganatosan elfajult szövetek közelében, főleg ha azt műtéttel még nem távolították el.
 • Szívelégtelenséghez társuló ödémáknál.
 • Akut bakteriális vagy vírusos fertőzések
 • Akut szívproblémák
 • Lázas állapot
 • Kemoterápia és sugárkezelés alatt
 • Akut vénás betegségek (mélyvénás trombózis, tromboflebitis)
 • Citosztatikus és sugárkezelés alatt
 • Igazolt daganatos áttét
 • Nagy malignitású tumorok esetén az utókezeléstől számított 1 éven belül
 • Súlyos érszűkület esetén
 • Súlyos neuropátiás végtag esetén
 • Asthma bronchiale
 • Bél anomáliák (rendellenességek)
 • Cardiális panaszok, ischaemiás szívbetegség
 • Colitis ulcerosa (vastagbél fekély)
 • Fertőzéses, gyulladásos bőrelváltozások
 • Hasi sérv
 • Hiperthireosis (pajzsirigy túlműködés)
 • Hipertónia (magas vérnyomás)
 • Jóindulatú hasi tumorok
 • Kismedencei gyulladások
 • Nem kooperáló beteg esetén
 • Terhesség, menstruáció
 • Vesetranszplantáció
 • Veseelégtelenség
 • Trombózis

Életmódbeli tanácsok, ha már kialakult:

 • Vérbőség esetén: Minden ami meleg terápia: napozás, szauna, szolárium, meleg fürdővíz, termálvíz használta nem javasolt.
 • Nem szabad cipekedni, túlzott megterhelő munkát végezni, 2-3 kg-nál nehezebbet cipelni.
 • Tartsuk be a terápiás utasításokat, ne hagyjuk ki a nyirokmasszázst.
 • Nem szabad gyűrűt, órát, karkötőt viselni az értintett területen.
 • Szoros ruhát, zoknit, melltartót, nem szabad hordani.
 • Óvakodni kell a sérülésektől, beleértve a manikűrt.
 • Ízületkímélő sportot kell választani, kerülni kell az érintett végtag túlerőltetését.
 • Napvégén polcoljuk fel a lábakat egyenes tartásban.

A kezelés sikeréhez a legtöbb esetben szükség van életmód változtatásra amit a beteggel el kell fogadtatni, hiszen ez a gyógyulás kulcsa, a kölcsönös hosszútávú együttműködés.

Most hogy megismerhettük pontosan milyen problémákra, betegségekre való a nyirokmasszázs, mikor célszerű akár önmagában, akár kevert technikákkal alkalmazni, azt javaslom mindenképpen próbáld ki, hiszen ez egy gyógyhatású masszázstípus, amit azonnal érezni fogsz magadon te is.

Ha kedvet kaptál hozzá, jelentkezz be hozzám egy professzionális gyógyhatású masszázsra és tapasztald meg te is a saját bőrödön a nyirokmasszázs jótékony hatásait.

 

Új hozzászólás

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy