Jó néhány éve már, hogy elkezdtem kismama masszázzsal foglalkozni, a részemmé vált. Sokféle várandósság létezik, van akinek könnyű és nincsenek panaszai egyáltalán, de van akit kimondottan megvisel az egész folyamat, hogy elveszti a kontrollt a saját teste felett illetve van aki nem igazán tudja, hogy mit is lehet tenni amikor megjelenik az első émelygés, hőhullám, vagy az első derékfájás, megkezdődnek az első rúgások, mozgolódások stb.

A védőnők legtöbbször időhiánnyal küzdenek így nem tudnak kellő időt foglalkozni a kismamák problémáival így mindenféle facebook csoportokban és persze a google-n keresztül próbálkoznak minél több információhoz jutni, hogy biztonságban érezzék magukat és hogy megnyugodhassanak. A nyugodtság a kiegyensúlyozottság ebben a csodálatos időszakban létfontosságú és itt jövök a képbe én.

kismama masszázs átok vagy áldás

Ezen információk hiánya miatt kezdtem el kismamákkal foglalkozni, mert ez a kedvenc részem, beszélgetünk a prevenció fontosságáról, a lehetőségekről és persze a felmerülő bizonytalanságokról, tájékoztatok megnyugtatom a vendégemet és így indul el ami kis együttműködésünk aminek csúcsa maga a masszázs. Nem tudom hova ragozni, nagyon szeretem az egész folyamatot, mert már első alkalom után arról számolnak be a hozzám járó várandós hölgyek, hogy közérzetük javult, kevesebb a hangulatingadozás, noramlizálódik a mindennapos ödéma és, hogy kevesebb a hátfájás ezáltal pihentetőbbé és nyugodtabbá válik az alvás. Mindenki újjászületik, ennél nagyobb visszacsatolást egy gyógymasszőr el sem tud képzelni.

Viszont mielőtt már azt az illúziót kelteném, hogy jelentkezz be az első masszőrhöz akit szembehoz a facebook vagy az instagram, szeretnélek óvatosságra inteni! 

Ugyanis a kismama masszázs sem veszélytelen! 

Pontosítok, szakavatott kezek nélkül nem csak 1 hanem egyből 2 életet is veszélyeztethet aki felelőtlenül, megfelelő háttértudás nélkül masszíroz egy kismamát. Ezért mindenképpen szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha már megszületett a döntés, hogy beiktatnánk a születendő gyermek fejlődésének elősegítésére illetve a terhesség kellemetlen részeinek megszüntetésére akkor nézzük meg alaposan, hogy kit is választunk. 

“Kerülj a legjobb kezekbe, de ne akárki kezei közé.”

Napok óta megírtam ezt a cikket, de nem mertem publikálni. Nehezemre esik, nagyon is. Szeretem a szakmámat és nehéz róla kritikus véleményt formálni, de érted, kedves olvasó meg kell tennem, hogy biztonságban lehess amikor masszíroztatsz. Sajnos a masszőr szakmában jelenleg nincs belépési küszöb. De mit is jelent ez pontosan: 1 napos tanfolyam alatt lehet valakiből kismama masszőr, miközben nincs meg a megfelelő szakmai tudása, (kompetenciája) hogy felelősségteljesen kezeljen rögtön 2 életet is. 

Igen, tudom, hogy sokkoló. Mint minden szakmában itt is megvannak azok a szakmai sötét foltok amik bizony kevésbé mondhatók sikeresnek, és itt most meg is állnék.

 Az egyik a kismama masszázs, a másik pedig mára a nyirokmasszázs. Ez az üzlet. Viszont én úgy gondolom, hogy az lenne a minimum egy egészségügyi szakmánál, hogy a gyógymasszázs képzésen felül, ami eddig 2 éves volt (most már lecsökken 10 hónapra) lehetne elvégezni ráépülésként, mikor már van egy alap tudás, magabiztosan masszírozunk érezzük a súlyát a tetteinknek mint pl. egy várandós anya esetében. Lehetnének egyéb +kiegészítő képzések, de ez jelenleg nem így van, és most már a nyirokmasszázs is 1-2 napos miközben annak idején a nyirok 1-es modul pl.: a gyógymasszázs része volt. Jelenleg pár napos tanfolyamon sajátítható el, megint csak anatómiai háttértudás nélkül. 

De maradjunk a kismama masszázsnál. Ebben a formában 1 napos képzést követően egyáltalán nem veszélytelen, ha NEM a megfelelő szakember végzi a masszázst. 

Emlékezzünk csak vissza, sokan a covid ideje alatt mikor elvesztették a munkájukat kellett egy b terv ezért gyorsan átképezték magukat. Ezeknek az iskoláknak különösen kedvezett a bezárt helyzet, mindenki tanult valamit ONLINE ami nem volt meglepő. Az online 1 – 2 napos tanfolyami képzések sokasága felkeltette az érdeklődést. Vállalkozást lehet rá építeni, mindenhol ezt lehetett olvasni. Csak épp nem mindegy, hogy festő leszek 2 nap alatt vagy egy összetett rendszerbe kívánok belenyúlni idegpályák és keringési rendszeren keresztül masszírozni készülök egy áldott állapotban lévő hölgyet akiben épp egy élet fejlődik ki vagy akár egy betegséggel küszködő anyukát kezel valaki 1 maximum 2 napos online tanfolyam után. Így hígult fel évek alatt az én szeretett szakmám. Sajnos, nem sajnos ezek most ugye nagyon divatos kifejezések, #kismamamasszázs #mothertobemassage #leendőanyamasszázs így most 2 nap alatt lehetünk specialisták 1-1 területen miközben a mit sem sejtő vendég ránk bízza a 2 legnagyobb kincsét, az egészségét és ami még kockázatosabb a benne növekvő gyermeke fejlődését.

Lássuk be, ez nem kis felelősség. 

Félreértés ne essék, nem az a bajom, hogy valaki szakmát vált és ki akar teljesedni egy új területen. Hanem az, hogy itt is tovább KELLene tanulni! Bárhol, bármikor! 

Itt kezdődik a valós hivatástudat, hogy nem 1 napos tanfolyamból végzek el 25 db-ot, hanem hogy elmegyek egy gyógymasszőr képzésre és végig tanulom. Megtanulom rendesen az egészségügyi szakmát és úgy vetem bele magam a rekreáció ismeretlen világába. Egy olyan országban, vagy írhatnám azt is, hogy olyan világban ahol minden 2. ember mozgásszervi panaszokkal küzd. 

Magam is járok (piackutatás) rendszeresen masszázsra és azt tapasztalom, hogy egyre jobban hiányzik a szakmai elhivatottság.

 “Sok a jól csengő marketing duma, de kevés a mögöttes tudás.”

 Így amikor értesültem róla, hogy most már a kismamák is veszélybe kerülhetnek és egyre nagyobb kockázatot vállalnak (felelőtlenek) azok a masszőrök, akik vajmi keveset tudnak az emberi test működéséről, de hezitálás nélkül masszíroznak bárkit aki megjelenik az ajtajukban elérkezettnek láttam, hogy ezzel az írással felhívjam a figyelmét minden kedves várandós anyukának, hogy értem és tudom, hogy az ár nagyon is meghatározó szakember választásnál, de egy gyógymasszőr épp azért kerül többe, mert felelősséget vállal azért amit tesz, legálisan dolgozik ezért több költsége is van, ellenőrizve van a működése, képeznie kell magát rendszeresen, és ÁNTSZ illetve tisztifőorvosi engedéllyel, vagyis működési engedéllyel rendelkezik. Azért is drágább, mert folyamatos a fejlődés/tanulás ezzel is biztosítjuk a vendégeink védelmét illetve megvan a megfelelő edukációs háttér, ami alap(nak) kéne lennie egy az emberek fájdalmaival, panaszaival foglalkozó szakterületen. Csak a betekintés kedvéért, klinikumi ismeretek, belgyógyászat, patológia, anatómia, kórházi szakmai gyakorlat, elsősegély stb. hogy megfelelően fel tudja mérni egy vendég állapotát és tudása tükrében döntsön arról, hogy kaphat e valaki masszázst vagy sem. Az anatómiát egy élet sem elég megtanulni annyira összetett és bonyolult és mivel nincs 2 egyforma vendég, 2 egyforma eset ezért folyamatosan tanulni kell. De ha semmit vagy a minimumot sem tudjuk, akkor az egy valós veszély a vendégek számára. 

“Az ember minél kevesebbet tud, annál bátrabb. “

Mit jelent ez a gondolat? Azt, hogy ha nem tudom, hogy árthatok vele akkor csinálom. De ha nem tanul valaki, akkor ugye honnan is tudhatná? 

Lehet, hogy sikerül megtalálni a világ legcukibb legolcsóbb, legtündéribb masszőrét egy 2 napos tanfolyamot végzett személyében, de ha valaki tényleg egészségügyi problémákban szeretne segítséget nyújtani a vendégeinek és tényleg a vendég/páciens egészsége, védelme a legfontosabb nem csak egy instaposztban, hanem a valóságban is, az igenis veszi a fáradtságot és időt, pénzt nem sajnálva elmegy egy 2 éves képzésre megtanul mindent ahhoz, hogy szintekben gondolkodva felelősségteljesen tudjon segítséget nyújtani vendégei számára és csak úgy nyúl hozzá bármilyen emberhez akinek fájdalmai vannak.

Ne hagyd magad megtéveszteni! Minden más csak jól hangzó marketing fogás. 

1-2 nap, ezen gondolkodj el, mit lehet manapság megtanulni 2 nap alatt? Őszintén! 

Főzni? Nyelvet tanulni? Lefogyni? 

Átlátni az emberi test működését a megfelelő tudás birtokában a vendég egészségügyi kockázatait szem előtt tartva masszírozni? Aligha! 

Összefoglalva olyan kismama masszőrt keressünk akinek van gyógymasszőr végzettsége, amit le is tesztelhetünk. Ha kíváncsi vagy, hogy miben tud neked segíteni egy felkészült gyógymasszőr a kismama masszázzsal akkor ezt olvasd el. (kattints) 

 Ha elmegyünk valakihez aki a helyszínen a felmerülő kérdéseinkre nem tud felkészült válaszokat adni, akkor a saját testünk, gyermekünk védelmében NE feküdjünk be a kezei közé, még ha olcsó is és nagyon kedves!

Életed legszebb időszaka veszi kezdetét amikor áldott állapotba kerülsz, ne kockáztass! 

Keress olyan szakembert aki vigyáz rád, aki megfelelően tájékoztat és segít sokkal komfortosabbá tenni a várandósságod időszakát. 

kismama masszázs gyógymasszőr

Nálam megtalálod a biztonságot, hiszen azért dolgozom, hogy egészséges minndennapoknak örvendj. Visszaállító masszázsterápiám segít átvészelni a várandósság olykor nehézkes részeit. Ha te is kipróbálnád, ide kattintva be tudsz jelentkezni hozzám.

A következő cikkben arról fogok mesélni, hogy milyen kutatások támasztják alá a kismama masszázs sikerét és arról is szó lesz, hogy milyen változásokon megy keresztül lépésenként a tested 9 hónap alatt. Ebben a kevésbé komfortos helyzetben, hogy tud hozzád igazodni a kismama masszázs. Rengeteg izgalmas dolgot tartogatok számodra, nézz vissza egy kicsit később és tudj meg mindent, hogy hogyan veheted fel a harcot pl.:az ödémával vagy a korai szüléssel.

 

Új hozzászólás

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy