Minden évben a nyár slágere a flip flop papucs. De vajon mit tehet a talpaddal egy rosszul megválasztott papucs?

Vakáció flip flop papucsban?

Megérkezett pár hete a kánikula, ruhát is alig bírunk elviselni magunkon olyan meleg van, így igyekszünk minél szellősebben öltözködni és ez a lábbelikre is igaz. Ha nyár, akkor flip flop, de nevezik még tanga papucsnak is. Minden cipős szekrényben bujkál legalább 1 pár flip flop papucs/ szandál.

Amiért szeretjük: kis helyen elfér, könnyű tisztítani, gyorsan szárad, számtalan színben és stílusban megtalálható, könnyed, szellős viselet a nagy melegben. Viszont van egy rossz hírem, mint ahogy azt már megszokhattátok az élet egyéb területein is, lábbelikből sem egészséges rendszeresen hosszútávon viselni egy adott tartás nélküli típust, mert egészségügyileg ártalmas lehet. A flip flop tipusú papucsok mindennapos használata számos lábproblémát okozhat vagy súlyosbíthat.

flip flop helyett egészséges, zárt lábbeli

Mióta bejött a jó idő egyre több, a fájdalmas kalapácsujj, a “fáj a talpam” ,” jézusom egy bütyök”, csontkinövés nekem? és egyéb fájdalmas talpi problémákat jeleznek a vendégeim, ezért úgy éreztem itt az idő, hogy beszéljek róla. Induljunk ki abból, hogy mára 10 emberből 1 embernek lúdtalpa van/ vagy valamilyen talpi deformitása van, erről részletesebben itt olvashatsz, ehhez az instabilitáshoz még betárazunk a mindennapokra egy flip flopot és kész is a baj. 

De mitől lesz ártalmas egy papucs?

A vékony pántos, instabil papucsok nem tartanak, így hajlamosak a lábujjak túlkapaszkodni, a túlzott folyamatos kapaszkodás, valamint a boltív alátámasztásának hiánya, gyulladáshoz vezethet a talpi fascia szalagban a láb alsó oldalán.

Itt még nincs vége, csőstül jön a baj…

  1. Ha túl gyakran vagy hosszútávon napi szinten viselünk, az kalapácsujjak kialakulását is okozhatja. A kalapácsujjak akkor fordulnak elő, amikor az ízületek összehúzódnak, és a lábujj rendellenesen meghajlik. 
  2. De a papucsok rövidebb lépést is okoznak a járás során, ami az Achilles esetleges feszüléséhez vezethet, ami Achilles-íngyulladáshoz vezethet.
  3. A flip-flop viselőknél kialakulhat sarokfájdalom a túl sok séta után. Ennek az oka, hogy minden egyes lépésnél a sarok viseli a nyomást – és ha a sarokütés alatt nincs párnázás vagy becsapódás elnyelés, fájdalom jelentkezik.
  4. Balesetveszélyes, megnövekszik a boka ficam esélye is, mivel nincs támaszték ezért nem emeljük, úgy a lábunkat lépéskor, “csoszogunk” ami megnöveli a megbotlás vagy az esés esélyeit.
  5. Egyéb veszélyek, ha nem zárt cipőben vagyunk akkor könnyebben ki van téve a környezeti hatásoknak a lábunk, akár egy napégés, egy sérülés üvegszilánk, horzsolás, de csúszhat a papucs a talpizzadás következtében, ha pl.: műanyagból vagy gumiból van, ettől is kialakulhat egy kiütés ami megint csak kellemetlen lehet a következő napon. Tipp: bőr vagy szövet anyagú legyen a papucs vagy a pántok bevonata.
  6. Kullancs, egyéb csípések, fertőzések, kórokozóknak is kitesszük a lábunkat egy szallős viseletnél.

Ha észleljük az első tüneteket ami általában egy diszkomfort érzettel kezdődik, akkor próbáljunk meg már a nyaralás előtt gondoskodni a megfelelő lábbelikről. Tengerparton a forró homok is égési sérüléseket okozhat így mindenképpen érdemes lehet zártabb cipőben megközelíteni a partot, de városi sétákhoz is megfelelőbb viselet egy fix alátámasztást biztosító cipő, mintsem egy vékony pántos/ instabil  papucs.

Ha mindenképpen papucsban szeretnénk átvészelni a nyarat akkor érdemes 1 fixebb vastagabb pántos, vagy több pántos papucsot, szandált választani, a divatos, de ártalmakkal teli flip flop helyett. 

Ez a cikk nem tartalmaz semmilyen szponzorációt. Nem célom minősíteni egy céget, terméket sem, a cikk tudományos (anatómiai) alapokon nyugszik, a benne található ajánlások/képek az én megfigyeléseimet és saját 11 éves tapasztalataimat dolgozzák fel. Flip flop papucs ártalmas?

A papucsok alkalmankénti viselése nem jelent komoly egészségügyi kockázatot, de mindennapos használata később panaszokat okozhat. Figyeld a talpad jelzéseit. Ha alapból tapasztalsz a mindennapokban láb panaszokat akkor nem a tanga papucs lesz a tökéletes választás számodra. A laza pántos papucsok idővel megváltoztathatják a járásmódot, és problémákhoz vezethetnek.

Néhány egyszerű otthon végezhető gyakorlat ,de ha tartós lábfájdalmaid vannak, vagy fájdalmat érzel járás/ futás során, fordulj ortopéd sebészhez, láb orvoshoz vagy keresd fel a hozzád tartozó háziorvosi rendelőt. 

 

Új hozzászólás

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy