Ha a masszázsnak vannak pozitív hatásai, akkor kizáró tényezői is? Mikor nem szabad masszíroztatni?

Mikor nem szabad masszíroztatni

Minden eső találkozáskor adott a feladat, hogy kikérdezzem az új venéget, és kiderítsük közösen, hogy van e olyan masszázst kizáró tényező, betegség, tünet amelyek következtében nem masszírozhatom meg a vendéget! Csokorba szedtem nektek, hogy mik azok a tünetek, betegségek vagy állapotok amikor nem szabad masszíroztatni!

 

Ezeket kontraindikícióknak hívjuk, nagyon fontos a betartásuk az egészségetek érdekében!Fogadjátok szeretettel!

Ha elbizonytalanodnál foglalás előtt, akkor keress bizalommal telefonon vagy üzenetben és szívesen megválaszolom a felmerülő kérdéseket. Hiszen jobb félni, mint megijedni.

 

És akkor most lássuk, a masszázst kizáró tényezőit:

❌Minden akut, gyulladásos állapot. (Foggyulladás, felfázás, petefészekgyulladás, arcüreggyulladás, torokgyulladás, fülgyulladás…)

❌Fertőző megbetegedések, influenza, egyéb lázas állapot.( Náthás, köhögős, influenzaszerű tüneteknél kérlek maradjatok ágyban.)

⚠️Terhesség első trimesztere előtt.(12.hét) ⚠️Szülés után 6. hét előtt, nem szabad! ⚠️Császáros szülés után állapottól függően 2-3 hónapig tilos masszíroztatni!
⚠️⚠️Lombikprogram alatt szigorún tilos!!!!

❌Diagnosztizált daganatos megbetegedés esetén soha nem szabad! Gyógyult állapot után sem 5 évig!

❌Kezeletlen magas vérnyomás, szívbetegség.

❌Cukorbetegség esetén szabad, de feltétlen jelezni kell! A masszázs megemeli a vérnyomást ami az inzulinra is kihatással lehet. Ájulás, szédülés jelentkezhet, így muszáj tudnom!

❌Bármiféle szív és keringési rendellenességnél. Beleértve a szívbillentyűzavart és a ritmuszavart is!

❌Súlyos asztma, epilepszia. Előidézheti a masszázs!

❌!!!!!Bőrelváltozások, bőrfertőzések, hámhiány
(Gomba! Fertőz, a szoligomba is! Minden vírusos állapot: Fertőző! Bakteriális elváltozások: fertőz)!!
Antibiotikum kúra alatt sem javallott a masszázs! Hidd el utána jobban fog esni.

❌! Közvetlen műtét után 2 hónapig tilos!
A kisműtétre is vonatkozik. (Endometriózis, méhszájseb, anyajegy eltávolítás, lipóma eltávolítása stb…)

❌Alkoholos, drogos befolyásoltság alatt tilos!

❌Akut vénás betegségek, (tágult visszér), kidudorodó területeknél, ha fáj, ha problémát okoznak! Közvetlen visszér műtét után!

❌Mélyvénás trombózis gyanúja estén vagy már kialakult trombozisnál!!

❌Menstruáció 1-2 napja.
*A masszázs keringésfokozó hatása erősíti a vérzést, a görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása pedig megkönnyíti a menstruáció elviselését, ezért a masszázs egyéni mérlegelést és döntést igényel.

❌!!!!Csontritkulás előrehaladott állapota.

❌Bármilyen Hámhiány, sérülés esetén ahol var, genny, vagy vérzés tapasztalható.
A cicakarmolás nem tartozik ide!

❌Vérzékenység illetve véralvadásgátló szedése esetén.

❌Krónikus ízületi gyulladás.

 

Elég sok van tudom, de igyekezzünk csak egészséges állapotban masszázsra menni, (mindegy milyen típusú masszázsról van szó) ha pedig betegséggel állunk szemben, vagy bizonytalanok vagyunk az állapotunkat illetően ne féljetek kérdezni!

Higyjétek el, nekem is a szívem szakad meg, mikor nem tudok valakit vállalni, de a ti érdeketekben!
A legfontosabb mindig az egészség!

Szép napot mindenkinek!?

Mikor nem szabad masszíroztatni? kizáró tényezők, kontraindikációk 1

14 Hozzászólás

 • Bobkóné Anita Beküldve: 2022.05.31. 18:45

  Van egy kollegám, aki elég régóta kér, hogy masszírozzam meg szívkatétere van, nem merem. Masszírozható e.?
  Előre is köszön a választ.

  • Szijártó Nikolett Beküldve: 2022.06.12. 12:40

   Kedves Anita!

   Köszönöm a kérdést, igykeszem a legjobb tudásom szerint megválszolni.
   Az egyszerű válaszom, hogy NEM!
   Hiszen minden szivet érintő betegség kontraindikáció, mert megemeli a pulzust, a keringést is, ami már beleszólhat a szívritmus szabályozásába stb.
   A hosszabb válaszom pedig, hogy nagyon nehéz álláspontot foglalni egy olyan kérdésnél ahol nem ismerem az előzményeket, a kórtörténetet, a páciens kapcsolatát mondjuk a kezelőorvosával illetve egyéb felmerülő betegségek ismerete is fontos lenne stb. Nem derül ki az sem a kérdéséből, hogy ön is masszőr e, ha igen milyen végzetségggel rendelkezik, és hogy rendelkezik e megfelelő anatómiai háttértudással, sokáig sorolhatnám még a bennem felmerülő kérdéseket amiket megszoktam kérdezni 1-1 speciális esetben, de összegezve azt mondanám, hogy a kollágája egészségügyi kockázatait figyelembe véve én nem masszíroznám meg.
   Ha viszont a jövőben hasonló kérdésekben elbizonytalanodna, úgy ajánlom szíves figyelmébe a social felületeim egyikét (Niko_Luxury néven megtalál) ahol közvetlenül kapcsolatba tud lépni velem, szívesen segítek és nem kell ennyit várnia a válaszomra.
   Baráti üdvözlettel: Szijártó Nikolett gyógymasszőr

 • Mónika Beküldve: 2022.07.20. 06:06

  Ha valakinek epekővei vannak, amit el kéne távolítani, az mehet masszőrhöz hátmasszasra?

  • Szijártó Nikolett Beküldve: 2022.07.23. 03:00

   Kedves Mónika!

   Köszönöm a bizalmát. Alapvetően szeretném mindenképpen megjegyezni, hogy „csak” gyógymassszőr vagyok. Ezt azért éreztem fontosan, hogy lejegyezzem önnek, mert sajnos/ nem sajnon nem rendelkezem a megfelelő kompetenciékkal ahhoz, hogy érdemi választ tudjak adni egy ilyen jellegű pár szavas kérdésre, az ön érdekében és nem is szeretem átlépni a hatáskörömet. Ugyanis nem áll rendelkezésemre semmilyen információ mióta, mekkorák, forma, fájdalom van e stb… Számtalan dolog kiválthat epegörcsöt, tudni kéne, hogy akut fázisban van e az epekő-kövek vagy sem, van e fájdalom és még vagy 100 kérdés megfogalmazódik bennem, ezért is szoktam a masszázs első 15-30 percben „kifaggatani” alaposan a vendégeimet, de mivel nem vagyok se belgyógyász sem pedig sebész így a saját egészsége érdekében/védelmében legyen kedves kikérni a kezelőorvosa/egy szakorvos véleményét. Szakorvos fog tudni ebben érdemi állást foglalni, ismervén a teljes kórképet és természetesen ha úgy véli indokolt lehet a gyógymasszázs akkor tehet rá terápiás javaslatot is a diagnózisban, de bevallom nem szokás epekő/vesekő mellett masszíroztatni a kontraindikációk közé soroljuk. Mielőbbi felépülést kívánok!

 • Niki Beküldve: 2023.01.08. 20:22

  Szoptatás alatt?
  Köszönöm 🙂

  • Szijártó Nikolett Beküldve: 2023.01.29. 16:22

   Kedves érdeklődő!
   Szoptatás alatt semmi nem zárja ki a masszíroztatást. Várom a legnagyobb szeretettel.

 • Mária Beküldve: 2023.04.21. 13:30

  Talpmasszőr vagyok. Lehet e 2-3hónapja fekvőbeteget masszírozni? Nincs contraindicatio,kb 4hónapja volt szemölcs eltàvolítás,ami jóindulatú. Alcheimer kórban szenved,tèrben időben desorientalt. Köszönöm vàlaszàt!

  • Szijártó Nikolett Beküldve: 2024.06.17. 11:42

   Kedves Mária!

   Nem látom akadályát, de mindenképpen javaslom, hogy fokozottan kezdje a masszázst és hagyatkozzon a betege visszacsatolásaira, nehogy elsőre túl sok legyen. Minden jót kívánok.

   Üdv. Szijártó Nikolett gyógymasszőr

 • Ragó Györgyné Beküldve: 2023.05.26. 09:44

  Kedves Nikolett!
  Régi szívizom elválás/2000-ben
  Utána lett egy szívcsúcsi aneurisma.
  Maszíroztathatok e.
  Vérnyomás kezelve.

  • Szijártó Nikolett Beküldve: 2024.06.17. 11:45

   Kedves Ragó Györgyné!

   Én szakemberként nem javaslnám, a masszírozás eléggé megterheli a szívet, ugyanakkor nem vagyok orvos ezért azt gondolom, hogy egy szakorvossal kéne konzultálnia elsősorban.
   Viszont ha kap szakorvosi beleegyezést és úgy dönt, hogy megpróbálja akkor mindenképpen azt javasolnám, hogy nagyon figyelje a teste válaszreakciót és ha szedülés, szívdobogás, rosszullét kezdeti jeleit tapasztalja akkor azonnal hagyjon fel vele. Vigyázzon magára, jó egészéget kívánok.

   Üdv. Szijártó Nikolett gyógymasszőr

 • Erzsi Beküldve: 2023.06.18. 20:22

  Rosszindulatú méhtest daganata műtötték áprilisban. Mindent eltavolitottak. A méhizom 50 % ráhuzodott így javasolnak sugárkezelés. 1/b – be soroltak. Jól vagyok, nincs semmi gondom. A nyakam a vállam nagyon kötött. Előtte rendszeresen jartam hetente masszázsra. Nagyon hiányzik. Szabad?

  • Szijártó Nikolett Beküldve: 2023.09.16. 10:54

   Kedves Erzsi!

   Ami a legfontosabb kívánok, sok erőt hogy 100-osan felépüljön ebből betegségből!
   Kemoterápia/ sugárterápia alatt én nem javaslom a masszázst ugyanis nagyon legyengíti a szervezetet és okozhat túlreakciót amely következtében képes betegség tüneteket produkálni.
   Azt nem írta, hogy most fog sugarat kapni, vagy majd később.
   Az ön érdekében mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával, mondja el a tünetetit, és bópintson rá az orvosa az egyéb alternatív terápiára illetve a gyógymasszázsra az a biztos! De ha/ mivel a szubjektív véleményemet kérte/megoszthatom, akkor úgy gondolom, hogy ha épp nem kap semmilyen kezelést és jól van, tehát nem gyenge, nincs hányinger, nincs napi rosszullét, erőtlenség, nincsenek fájdalmai, nincs étvágytalanság, nincs láza akkor semmi nem zárja ki a gyógymasszázst.
   Ami fontos,hogy mindenfeléképpen olyan szakembert válasszon aki leinformálható, megbízható, legalább 5 éves szakmai tapasztalattal vagy több rendelkezdik, foglalkozik betegség utáni rehabilitációval és rendkívül fontos még a fokozatosság. Ha sikerül találnia ilyen szakembert akkor biztos vagyok benne, hogy együttműködve meg tudják szüntetni a nyak/vállöv panaszait.
   Nem említette, hogy jelenleg testmozgás van e a mindennapjaiban, de séta, biciklizés, úszás ha már teljesen visszaersősödött ezt gondolom jelezte az orvosa is sokat tudna segíteni. De a masszázs mellé javasolnám a gyógytornát is. Állóképesség erőnlét fokozásra.

   (Jelenleg többféle új kinikaialg bizonyított álláspont létezik a masszázzsal kapcsolatosan daganatos betegség esetén. Én annak idején 14 éve úgy tanultam, hogy nem szabad. Manapság az új kutatások már azt bizonyítják hogy nem lehet negatív összefüggést találni tehát nem képes rosszul hatni a masszázs daganatos betegekre.)
   De az ön testi és lelki egészsége a legfontosabb így legyen kedves a kezelőorvossal egyeztetni, ha nincs jelenleg kezelés illetve kontakt a kezelőorvossal és úgy érzi szeretne egy jó gyógymasszázst,akkor a fenti szempontok alapján kívánom hogy találjon egy ön számára tökéletes terapeutát.

   Jó egészséget kívánok.
   Üdv:Sz.Nikolett

 • Andrea Beküldve: 2024.03.21. 23:04

  Üdvözlöm.
  Nem bizonyított szívritmus zavarom van. Ezzel elmehetek masszőrhöz?
  Előre is köszönöm válaszát.

  • Szijártó Nikolett Beküldve: 2024.06.17. 11:35

   Kedves Andrea!

   A legjobb ha konzultál egy szakorvossal masszázs előtt, fő a biztonság.
   Ha ésamennyiben engedélyezi akkor meg azt javaslom, hogy kizárólag gyógymasszőrt keressen fel és fokozottan, óvatosan kezdjék meg a masszírozást. Ha bedobog a szíve vagy rosszul lenne akkor feltátlenül jelezze a masszőrnek . Fontos a fokozatosság minden szempontból. Jó egészséget kívánok. üdv. Szijártó Nikolett gyógymasszőr

Új hozzászólás

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy