A minap beszélgettem épp a szüleimmel, álmokról, tervekről, a masszázs szakma izgalmas világáról, az anatómiai felfedézéseimről,  az egészségügyről, majd a betegségre és a betegségek felismeresére terelődött a téma. Kérdezgettem őket, hogy lássam mennyire tájékozottak ha egy vészhelyzet kell felismerni és kezelni. Teljesen ledöbbentem. Később tovább tapogatóztam. Jézusom, a szüleim, a közvetlen barátaim, a vendégeim, az olvasóim nem ismerik (fel) a stroke jeleit! Úr isten!? Mindenki veszélyben van!

Az agyvérzés jelei, tünetei.

Sajnos Magyaroszágon a vezető halált okozó betegségek között, a stroke is ott van.

Pánikot félre téve, ekkor döbbentem csak rá valójában, hogy nagyon kevesen ismerik a #STROKE (#agyvérzés, #szélütés ) tüneteit, vagy jeleit amivel megnövelhetjük szeretteink vagy a környezetünk életét. Egyre többen esnek össze az utca közepén eszméletüket veszítve. Ha nem tudjuk ilyenkor mi a teendő, akkor nagyon nagybajok is történhetnek.
Amit tudnod kell. A stroke az agyvérzés (#vérrög) és az agyi érelzáródás (megpattan egy ér) közös megnevezése. Ugyebár, ha baj van jelez a szervezetünk, ahogy tud. Az agyvérzést is legtöbbször egy átmeneti keringési zavar előz meg.
Ilyen előjelek:
▪ az átmeneti féloldali bénulás, (kar, láb, arc)
▪ beszédzavar, (nem tud összefűggően beszélni illetve nem tudja értelemzni a hallottakat)
▪ látászavar, (féloldali)
▪ bizonytalanság járás közben (féloldaliság, asszimmetria, mintha ittas volna)
▪ hirtelen szédülés (forog a világ)
▪ pillanatnyi eszméletvesztés. (magához tér a beteg, de nem emlékszik, hogy mi történt)
Sajnos mivel ezek a tünetek néhány percen belül megszűnnek, (2-15 perc) így sokan nem veszik komolyan a figyelmeztetést, és nem mennek azonnal kórházba. Ha hasonlót észlelsz a környezetedben tényeg bárkin, akkor azonnal irány a legközelebbi kórház vagy hívd a 104-et (mentő), mert életveszély áll fent.
Ha 3 órán belül nem kezdik el a beteg kezelését, annál nagyobb az esélye a maradandó károsodásoknak, (maradandó bénulás, idegrendszeri elváltozások, tudatzavar) legrosszabb esetben a halálnak. Minden perc számít.
Egy egyszerű STROKE TESZTtel felmérhető az agyvérzés gyanúja:
1. Mosolyogjon, vagy mutassa fogait!  ●●● Ha arca aszimmetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor már gyanakodhatunk, hívjuk a mentőt.
2. Emeltessük fel vele egyszerre mindkét karját! ●●● Ha nem sikerül végrehajtani mindkét karral egyformán, és az egyik végtag lehanyatlik, akkor sajnos baj van, mentőt kell hívni.
3. Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! ●●● Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, ha nem érti a kérdéseinket, ha látszik, hogy a tudata nem tiszta, akkor azonnal mentőt kell hívni!
4. Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! ●●● Ha nem sikerül kinyújtani, vagy félreáll a nyelve, akkor az is stroke jele lehet.
Ha bármyik tünet egyértelmű, azonnal kórház! Szeretném, ha ezt megjegyeznéd és ha baj van, bevetnéd és alkalmaznád. Ezen múlhat egy családtagod élete! Ha stroke gyanúval hívsz mentőt, akkor prooritásvan, azonnal jönnek, mert minden perc számít.
Milyen szuper, hogy van ez a teszt és így, hogy most már te is ismered, nagyobb biztonságban tudhatod a családodat és a barátaidat. Magyarországon évente 50 000 agyvérzést diagnosztizálnak ez rengeteg, de ezentúl bárkinek megmentheted az életet.
Természetesen a prevenciónak itt is nagyon nagy szerepe van, mint minden betegségnél. Ne dohányozzunk, csökkentsük az alkoholfogyasztásunkat és a testsúlyunkat. Ami  a legfontosabb talán, az a rendszeres mozgás. Sportoljunk rendszresen, hogy a keringésünk karban legyen tartva és ne alakulhassanak ki vérrögök. Figyeljünk a vérnyomásunkra, a vércukorszintünkre. Kerüljük a zsíros ételeket, amik megemelik a koleszterinünket, amik később mindenféle lerakódásokat idéznek elő az érfalakban. Táplálkozzunk rostokban illetve zöldségekben és sovány húsokban gazdagon. Szedjünk vitaminokat, igyunk meg naponta 2,5 liter vizet.
Végül, amennyire lehet kerüljük a stresszt, törődjünk magunkkal és építsünk bele a stresszes, fárasztó a munkanapokba egy egy izomlazító masszázst, ajándékozzuk meg magunkat egy kis „énidő”-vel, hiszen megérdemeljünk a mindennpos hajtás mellett. A masszázs a keringésre kifejezetten jó hatást gyakorol hiszen segíti a vérrögök kialkulásáért felelős lerakódásokat fellazítani, majd elszállítani. Egy kis séta, egy kis úszás heti 1-2 alkalommal és mellé egy minden izomzatot átmozgató sportmasszázs és kész az egészséges ember. Ne felejtsük el, hogy a masszázs az egészséges életmód szerves része.
Figyeljünk oda egészségünkre, életmódunkra.
Ennyivel  igazán tartozunk a testünknek.  Így élhetünk, hosszú és teljes életet.

2 Hozzászólás

  • Barcsi Tamás Beküldve: 2019.11.13. 06:35

    Nagyon jó, és hasznos cikk!

    • Szijártó Nikolett Beküldve: 2019.12.09. 10:49

      Köszönöm szépen Tamás, igen magam is úgy gondolom, hogy akár egy adott pillanatban életet menthet.

Új hozzászólás

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy