Minden, amit az ágyéki gerincsérvről tudni szerettél volna.
Porckorongsérv limbális szakaszon

Minden, amit tudni akartál az ágyéki gerincsérvről.

Az ágyéki gerincsérv (lumbar discus hernia) kialakulása

Sokan azt gondolják, hogy a lumbális gerincsérvről hogy nagyon ritka és, hogy az idősődő korosztályra jellemző, de ez sajnos nem így van. Mivel egy iszonyatosan felgyorsult világban élünk, így az izmaink, a csontjaink és még a porcaink is idő előtt, felgyorsult tempóban kezdenek el kopni és amortizálódni, sajnos. Már a kisgyermekek és a tinik is ki vannak téve ezeknek az amortizációs tényezőknek.  Ez még csak a kezdet, ugyanis a rossz tartásból eredő deformitások előbb vagy utób sérvesedéseket fognak előidézni. A prevenció sokkal egyszerűbb, mint a már meglévő sérves állapotokat kezelni, hiszen a sérv, mint egy csonttörés, frontérzékeny is lehet, majd elég egy rossz mozdulat és máris “beállt”, lemerevedünk, úgy maradunk, nincs tovább. Napokig csak szenvedünk és nem találjuk a helyünket a fájdalomtól, sehogy sem jó. Így hát nagy hangúlyt kell(ene) fektetni a megelőzésre.

A gerincoszlopunk felpítése szelvényezett, mely csigolyákból áll. A csigolyákat (csigolyatesteket) egymástól a porckorongok választják el. A porckorong egy rugalmas kötőelem, melynek feladata a testünk lengéscsillapítása. Struktúrálisan a porckorong két részből áll, egy a belső kocsonyás, nagy víztartalmú magból + a magot közrefogó, benntartó rostos gyűrűből.

Amikor megbomlik a gerinc stabilitását adó feszes rendszer, és kóros mozgások lépnek fel, akkor alakulhat ki idővel gerincsérv.  A rostos gyűrű falát gyengítik mikroszakadások, dehidratáció, öregedés, asszimetria, féloldali táska táska cipelés, folyamatos laptop előtt vagyíróasztal előtt görnyedés, féloldali munkák, stb. Ekkor a belső kocsonyás mag már hatalmas nyomás alatt van, így elkezd megindulni a gyűrűk felé, ezzel egy úgynevezett boltosulást (protrusio) idézve elő. Később ha ez az állapot nincs kezelve, (masszázs, és gyógytorna) akkor átszakíthatja a teljes gyűrűs falat és sérvesedhet (discus hernia).⬇️

Minden, amit tudni akartál az ágyéki gerincsérvről. 1

Kisugárzó fájdalmat legtöbb esetben az ágyéki porckorongsérv okoz. Leggyakrabban gerincsérv az L4 – L5, vagy L5-S1 szintjén alakul ki, mert a gerinc statikai viszonyai miatt a legnagyobb terhelésnek az alsó ágyéki porckorongok vannak kitéve.

Tünetei:
– Akut derékfájdalom.
– Tartási rendellenességek, kényszertartás.
– Gerincmelletti izomfájdalom.
– Alsó végtagi izomgyengeség.
– A gyöki fájdalom provokálódik tüsszentésre, préselésre.
– Zsibbadásérzés.
– Éles, csíkszerű fájdalom az alsó végtagban.
– Vegetatív zavarok (széklet, vizelet problémák fordulhatnak elő).
– A fájdalom csökken fekve, felhúzott térddel és behajlított csípővel.

 

Az ágyéki gerincsérv megelőzése:

Nagyon fontos a megelőzésre törekedni! A már ismert sérv vagy boltosulás esetén óvakodjunk a hirtelen mozdulatoktól, ne derékból, hanem farizom és hasizom megfeszítéssel emeljünk fel dolgokat, (ez a gyerekekre isvonatkozik) de a kiegyensúlyozott terhelés, óvatos gerinctorna hasznos lehet, a megfelelő izomtónus fenntartásában.

Ha nincs kedved tornázni, de érzed hogy mér jelez a sérved akkor a masszázs segíti a környező izmok fellazítását, a feszesség csökkentésével is távolabbra kerülnek a csigolyák, így kevésbé nyomják össze a porckorongokat, és a gerincből kifutó idegeket. Csökken a gyulladás, és a fájdalom. Természetesen a kezelések tovább fokozhatóak fizikoterápiás kieégszítő kezelésekke,l mint pl. lökéshullám terápia, köplyözés, EMS, vagy TENS kezelésekkel endorphin aktivizáló kezelésekkel a fájdalomreceptorok 100%-ban blokkolhatók, így megszűnik a kompressziós nyomás és a fájdalomérzet. Ismét lehet gyógytornázni és megerősíteni a tartóizmokat. Egy ágyéki gerincsérves betegnek a legnagyobb feladata tünetmentessé válni, ezt a legegyszerábben a hasfalak de legfőképp az egyenes hasizom illetve a törzsizmok (deréktáji szakasz) megerősítsével érhetők el.

És még pár dolog útravalónak, ha gerincbántalmaink vannak, igyunk sok vizet, igen vizet!

Az izmok 75%-a, a csontok 22%-a víz. A porckorongok rugalmasságát is meghatározza a víz. 😉

#sérv #gerincsérv #ágyékigerincsérv #hogyanalakulki #mitlehettenni #prevenció #nikoluxury #egészség

https://youtu.be/nV4ILsaVSXc

-Niko Luxury-

Minden, amit tudni akartál az ágyéki gerincsérvről. 2

Új hozzászólás

Your email address will not be published. Required fields are marked *