Az ágyéki gerincsérv (lumbar discus hernia) kialakulása, kezelése

Sokan azt gondolják, hogy a lumbális gerincsérvről, hogy nagyon ritka és, hogy az idősődő korosztályra jellemző, de ez sajnos manapság már nem így van. Mivel egy iszonyatosan felgyorsult világban élünk, így az izmaink, a csontjaink és még a porcaink is idő előtt, felgyorsult tempóban kezdenek el kopni és amortizálódni.

Ágyéki gerincsérv kialakulásaés kezelése

A folyamatos szűnni nem akaró derékfájás mögött, bizony ágyéki porckorongsérv is lehet.

Már a kisgyermekek és a tinik is ki vannak téve ezeknek az amortizációs tényezőknek. Gondoljunk csak a folyamatosan előre billentett és tolt fejre mikor nézik a telefont vagy a folyamatos pötyögésre. Ez még csak a kezdet, ugyanis a rossz tartásból eredő deformitások előbb vagy utóbb sérvesedéseket fognak előidézni. A prevenció sokkal egyszerűbb, mint a már meglévő sérves állapotokat kezelni életünk végéig örökké, hiszen a sérv, mint egy csonttörés, frontérzékeny is lehet, vagy elég egy rossz mozdulat és máris „beállt”, lemerevedünk, úgy maradunk, fájdalmas időszak fog következni. Napokig csak szenvedünk és nem találjuk a helyünket a fájdalomtól, sehogy sem jó. Így hát nagy hangúlyt kell(ene) fektetni a megelőzésre.

A gerincoszlopunk felpítése szelvényezett, mely csigolyákból áll. A csigolyákat (csigolyatesteket) egymástól a porckorongok választják el. A porckorong egy rugalmas kötőelem, melynek feladata a testünk lengéscsillapítása. Struktúrálisan a porckorong két részből áll, egy a belső kocsonyás, nagy víztartalmú magból + a magot közrefogó, benntartó rostos gyűrűből.

Amikor megbomlik a gerinc stabilitását adó feszes rendszer, és kóros mozgások lépnek fel, akkor alakulhat ki idővel gerincsérv. A rostos gyűrű falát gyengítik mikroszakadások, dehidratáció, ami nagyon fontos, hiszen nem iszunk megfelelő mennyiségű vizet,  öregedés, asszimetria, féloldali táska cipelés, folyamatos laptop előtt vagy íróasztal előtt görnyedés, vagy további  féloldali munkák, stb. Ezeknél a folyamatoknál már a belső kocsonyás mag hatalmas nyomás alatt van, így elkezd megindulni a gyűrűk felé, (nincsmás választása)  ezzel egy úgynevezett boltosulást (protrusio) idézve elő. Később ha ez az állapot nincs kezelve, (masszázs, és gyógytorna) akkor átszakíthatja a teljes gyűrűs falat és sérvesedhet. (discus hernia)⬇️

Állandóan fáj a derekad? Lehet ágyéki gerincsérved van 1

Kisugárzó fájdalmat legtöbb esetben az ágyéki porckorongsérv okoz. Leggyakrabban gerincsérv az L4 – L5, vagy L5-S1 szintjén alakul ki, mert a gerinc statikai viszonyai miatt a legnagyobb terhelésnek az alsó ágyéki porckorongok vannak kitéve. Főleg ülőmunkát végző emberknél, érdemes erre preventív jelleggel odafigyelni!

Tünetei:
– Akut derékfájdalom.
– Tartási rendellenességek, kényszertartás.
– Gerincmelletti izomfájdalom.
– Alsó végtagi izomgyengeség.
– A gyöki fájdalom provokálódik tüsszentésre, préselésre, köhögésre
– Zsibbadásérzés, áramütésérzet.
– Éles, csíkszerű fájdalom az alsó végtagban (kisugárzik).
– Vegetatív zavarok (széklet-, vizelettartási problémák fordulhatnak elő).
– A fájdalom csökken fekve, felhúzott térddel és behajlított csípővel.

 

Az ágyéki gerincsérv megelőzése:

Nagyon fontos a megelőzésre törekedni! A már ismert sérv vagy boltosulás esetén óvakodjunk a hirtelen mozdulatoktól, ne derékból, hanem farizom és hasizom megfeszítéssel emeljünk fel dolgokat, (ez a gyerekekre isvonatkozik) de a kiegyensúlyozott terhelés, óvatos gerinctorna hasznos lehet, a megfelelő izomtónus fenntartásában.

Ha nincs kedved tornázni, de érzed hogy mér jelez a sérved akkor a masszázs segíti a környező izmok fellazítását, a feszesség csökkentésével is távolabbra kerülnek a csigolyák, így kevésbé nyomják össze a porckorongokat, és a gerincből kifutó idegeket. Csökken a gyulladás, és a fájdalom. Természetesen a kezelések tovább fokozhatóak fizikoterápiás kieégszítő kezelésekke,l mint pl. lökéshullám terápia, köplyözés, EMS, vagy TENS kezelésekkel endorphin aktivizáló kezelésekkel a fájdalomreceptorok 100%-ban blokkolhatók, így megszűnik a kompressziós nyomás és a fájdalomérzet. Ismét lehet gyógytornázni és megerősíteni a tartóizmokat. Egy ágyéki gerincsérves betegnek a legnagyobb feladata tünetmentessé válni, ezt a legegyszerábben a hasfalak de legfőképp az egyenes hasizom illetve a törzsizmok (deréktáji szakasz) megerősítsével érhetők el.

 

Pár javaslat útravalónak:

  • Ha gerincbántalmaink vannak, igyunk sok vizet, igen vizet! Hiszen testünk 60%-a víz, ha nem iszunk megfelelő mennyiségű folydékot akkor a szerveink, az izmaink a porcaink szomjaznak és kiszáradnak, melynek következtében karcosabb lesz a mozgásunk és lelassulnak az alapvető funkcióink. Szédülés, fejfájás, hányinger jelentkezhet. Masszázs után is ezért kötelező megemelni a folyadékbevitelt, mert masszírozás során a nyiroknedvvel a vizet is kivezetjük a szervezetből.
  • Pporckorongsérv kezelése gyógyhatású masszázzsalAz izmok 75%-a, a csontok 22%-a, a vér 92%-a, az agyunk pedig 74,8%-a víz. A porckorongok rugalmasságát is meghatározza a víz. 😉
  • Napi szinten nyújtózzunk reggel mikor felébredünk.
  • Napközben is végezzünk pár gerincnyújtó gyakorlatot ehhez segítéget nyújtanak a youtube videóim.
  • Mozgás, bizony. Hiszen az ízületi nedv csak mozgás hatására képes termelődni, és az emberi szervezet egyébként is mozgásra született.
  • Próbáljunk meg ezentúl megfeszített farizmokkal emelni, és ne pedig derékból.
  • Kerüljük a hason fekvést, alvást.
  • Ha mozgásszervi panaszaid vannak, akkor célszerű kúraszerűen porcerősítőt szedni. Gyógyszertárban, drogériákban is elérhetőek. pl.: zöldkagyló.
  • Minden mozgásszervi fájdalomnál célszerű masszíroztatni, kivéve ha akut fájdalom lép fel, de ezt a masszőr tudni fogja akit felkeresel a kikérdezésed után.

Egy kis otthoni önmasszázs a fárasztó napokra: https://www.youtube.com/watch?v=o4e-o-PTFsQ&t=4s

Masszázzsal remekül kiegészíthetők a fizikoterápiás kezelések, de ne felejtsük el, hogy csak hosszútávú kúra esetén tudunk tünetmentessé válni a gerincsérvből, így nem lehet nélkülözni, megszakítani sokáig a kezeléseket. Ez egy új életforma amivel meg kell tanulni azonosulni. A gyógytorna, a masszázs, az elektroterápia mind bevált módszerek a műtét elkerülésére. Ezért hát masszíroztassunk rendszeresen, nem csak a tested, de a lelked is meg fogja hálálni a folyamatos törődést.

Masszázsra bejelentkezni az oldalon lehetséges.

 

Új hozzászólás

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy