Sokan keresnek fel kérdésekkel olyan leendő vendégek, akik szeretnék kipróbálni a masszázst, de nem igazán tudják, hogy mire is való, miért olyan hasznos. Ezért itt az idő, hogy megválaszoljam ezeket a kérdéseket.

A beszélgetések során mindig a legelső kérdés:

Professzionális sport-rehabilitációs masszázs masszázs

Masszázsal lehetséges fájdalomcsillapítás, stresszkezelés, gyógyszeres terápia alkalmazása nélkül!

1. Miért van szükség masszázsra?

A masszőr alapvetően az izomzat és ízületek rendellenességeit kezeli, arra törekszik, hogy a nem megfelelő életvitelből adódó izomelváltozásokat különböző beavatkozásokkal visszaállítsa azok normál állapotába. Ezek a rendellenességek a hétköznapokban alapvetően két féle módon jelentkeznek:

Egyrészt a modernkori ember nagyon keveset mozog. Az irodai munka, a tömegközlekedéssel és a gépkocsiban töltött idő alatt nagyon monoton módon használjuk az izomzatunkat, ami rögzült testtartáshoz vezet. Ebben az állapotban az izompólya elkezd zsugorodni, rövidülni, ami egy idő után már érezhető fizikai fájdalommal jár, de ezek az állapotok könnyen eredményezhetnek nem megfelelő emésztést, fejfájást, migrént, de súlyosabb esetben a mindannyiunkat érő stresszel párosulva migrénhez vagy fülzúgáshoz és vezethetnek.

Nem beszélve arról, hogy hosszú idő elteltével az aszimmetrikus testtartásból fakadóan különböző ízületi kopások vagy akár sérv is kialakulhat.

A másik jellemző a sportból fakadó túlmozgás, vagy inkább nem megfelelő mozgás. Nagyon sokan elhanyagolják a sportot megelőző és követő nyújtási gyakorlatokat, amik szintén kiemelten fontosak ahhoz, hogy izomzatunk épségét megőrizzük. Főként, ha ez a sportnál járó intenzív mozgás hirtelen, a korábban már említett alapvetően monoton mozgással járó életvitel mellett jelenik meg, mert ilyenkor hirtelen sokknak vetjük alá a szervezetünket.

Mindezekből fakadóan az izomzatunk különböző pontjai megrövidülhetnek, görcsök alakulhatnak ki vagy előrehaladottabb állapotban különböző mozgásblokkok is megjelenhetnek, amelyeket kezelni szükséges ahhoz, hogy testünk ismét egészségesen tudjon működni.

miért masszíroztassunk

2. Milyen problémákkal fordulnak jellemzően masszőrhöz?

A leggyakoribb tünetek között vannak a sportsérülések és az azt követő rehabilitációban kérik a segítségemet mint pl.: izomszakadás, szalagszakadás, porcleválás, húzódás, lokalizált fájdalom, de nem tudja mitől lehet. Továbbá váll-nyak-hát –derékfájdalom-csípő, gerincferdülések, féloldalas asszimetria kialakulása, sérves panaszok, gyenge tartóizmok okozta fájdalmak.

3. Miben tud segíteni a masszázs?

A masszázs a korábban már említett problémákat különböző intenzitású, alapvetően az izmok nyújtását célzó mozdulatokkal kezeli annak érdekében, hogy az izomzat visszanyerje természetes formáját. Ez azonban nem egyszerű folyamat, hiszen a legtöbb esetben hosszú évek vagy akár évtizedek problémáját kell rendbe hozni, ami hosszabb időt vesz igénybe, és különösen fontos a kezelések rendszeressége-folyamatossága is.

A rendszeres masszázs által a megrövidült izmok ismét visszanyerik eredeti formájukat, a csomók eltűnnek, és az izmokban felgyülemlett salakanyagok a nyirokrendszeren keresztül távoznak a szervezetből. E mellett fontos megemlíteni azt is, hogy masszázs során a bőr ingerlése által boldogsághormonok (endorfin és hisztamin) is felszabadulnak a testben, ami ugyancsak hozzásegít minket ahhoz, hogy masszázs után sokkal ellazultabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezzék magunkat, mintha a testkezeléssel párhuzamosan egy meditáción is részt vennénk.

4. Mielőtt bárkit elkezdesz masszírozni, kell valami orvosi papír, hogy nincs semmi olyan szervi elváltozás, ami miatt ellenajavallott lenne?

A masszázsnak is van néhány alapfeltétele aminek tejesülnie kell ahhoz, hogy létrejöhessen az első kezelés. Minden új vendéggel szoktam beleegyező nyilatkozatot kitöltetni 2 féle van egy összetettebb és egy egyszerűsített, ha valaki csak egy pihentető-stresszoldó wellnesz masszázsra jön el. Ez egyben az anamnézis felvevő lap is. Itt kiderülnek visszamenőleg a betegségek, sérülések, tünetek, rejtett dolgok pl.: magasvérnyomás, cukorbetegség, álló vagy ülőmunkát végez, allergia ha van stb. Ez nagyon fontos hiszen innen tudom meg milyen állapotban van a kedves vendég, mire lehet szüksége, miben szeretne gyógyulni, vagy mi a cél. Persze elmondom a szakmai véleményem, ajánlok egy kezelést az elhangzottak alapján és eldönti a vendég, hogy sport-rehabilitációs, gyógyhatású vagy inkább wellnesz jellegű masszázsra vágyik. Ha kontraindikáció van, azt közlöm előre.

Ha vannak orvosi papírjai szeretem, ha elhozzák.

 

5. Mik azok az állapotok, amikor egyáltalán nem masszírozhatsz?

Ez egy nagyon lényeges kérdés, rengeteg betegség, tünet van, amikor nem szabad masszíroztatni, így ki is emelnék pár fontos dolgot. :

  • Minden akut, gyulladásos állapot.
  • Fertőző megbetegedések, influenza, egyéb lázas állapot.
  • Daganatos megbetegedés.
  • Magas vérnyomás, szívbetegség,
  • Csontritkulás előrehaladott állapota.
  • Műtét után 6 hétig.

A többi masszázst kizáró tényező, egy másik blogbejegyzésemben olvasható:

https://nikoluxury.hu/mikor-keruld-el-a-masszazsokat-ha-nem-akarsz-bajt/

 

6. Ha már fáj, akkor baj is van, vagy innen azért visszafordítható még a folyamat?

Igen, a fájdalom ugyanis mindig vészjelzés a szervezetünktől, hogy baj van, de ezek az állapotok alapvetően igen javíthatóak, egy komplex terápiával ami pl.: 10+2 alkalmas bérlet és a közös munkával, gyógyíthatók és tartós hosszútávú állapotjavulás érhető el.

Persze ami több év alatt amortizálódott le, az bizony nem 1-2 alkalom után fog végleg elmúlni, hanem több hónap kemény munka eredménye lesz a pozitív változás és ezt sokan nem képesek elfogadni, miközben a helyzet csak hónapról-hónapra rosszabb lesz. Egy kezeletlen izomcsoportnál, vagy egy kompresszió alatt lévő idegnél, egy csigolyacsúszásnál főleg ha aktív terhelésnek van kitéve a mindennapokban.

 

7. Masszírozás után mitől alakul ki izomláz?

A masszőr a mélyizomzat átmozgatására hivatott kezelést alkalmazni, így olyan izmokat, ízületeket masszíroz át, amikről „nem is tudtuk, hogy léteznek előtte” ezek a mély, tartóizmok vagy, hogy nagy és összetett szerepet töltenek be egy-egy mozgásnál…

Persze ha valaki edzetlen, akkor felér egy alapos sportolással is egy masszázs,ezt a masszázs típusa határozza meg.

 

9. Nekem mit kell tennem a masszázs mellett, hogy ne egy merő görcs legyen a hátam, vállam?

Mindig adok otthonra házi feladatokat vagy otthon egyszerűen kivitelezhető gyakorlatokat, ötleteket, praktikákat és persze bemelegítés, nyújtás legyen minden edzés, testmozgás előtt ez nagyon fontos!!

Ez például pont egy ilyen hasznos nyújtóvideó: https://www.youtube.com/watch?v=lVb67kmkp7w

 

10. Milyen rendszerességgel kell masszírozni járni?

Első 3 alkalommal heti 1x szoktam javasolni, hogy szokja az izomzat a beavatkozást és a masszázs mélységét, ha terápiáról beszélünk, utána lehet lazítani, de ezt sok minden befolyásolja. Mindenki elfoglalt, mindenki rohan kellenek az otthoni gyakorlatok ésa folymatos kapcsolattartás amit biztsítok a vendégeim számára.

Ezeket a témákat és még hasonló hasznos kérdéseket boncolgattuk a Karc Fm. interjúm során.
Ha meghallgatnád, a linkre kattintva megtehete: https://m.mixcloud.com/…/sp%C3%A1jz-2019-07-11-0900…/

Ha pedig kedvet kaptál egy professzionális masszázshoz akkor jelentkezz be hozzám bátran, és engedd meg, hogy segítsek neked a problémádon.

Új hozzászólás

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy