Az első találkozás a lipómával

➡️Amikor először látogatsz el hozzám masszázsra, mindig egy alapos állapotfelméréssel kezdünk, ahol kiderülnek a régi betegségek, sérülések illetve szemrevételezem a kezelendő bőrfelületet, majd kézzel is vizsgálódom. Óvatosan megnyomkodom a felületet, hogy találok e olyan elváltozást amiről esetlegesen beszélnünk kell. Ugyanis 8 éve már, hogy rendszeresen a kezelőágyon derül ki, hogy a kezelendő felületen látható egy vagy több szövetszaporulat pl.: egy jóindulatú daganatos elváltozás, ez a lipóma. Ilyenkor természetes, hogy a hír hallatán megijedünk. Ezzel az írással szeretnék információt szolgáltatni, megnyugtatni mindenkit.

➡️A LIPÓMÁK, hétköznapi nevükön a zsírcsomók, a daganatok családjába tartoznak. A bőr felszínén észlelhető, de a bőr alatti zsírszövetben, a bőralját alkotó fehér zsírszövetben lévő zsírsejtek által képzett, jóindulatú „lágyszöveti” daganatok.

Masszázs előtti bőrdiagnosztika - a LIPÓMA! 1

➡️A lipómák kialakulásának és lassú növekedésüknek (megindulás-leállás) az okai ma még nem ismertek. Annyi azonban biztos, hogy öröklődő, vagy szerzett genetikai hiba áll a háttérben, mivel egy ellenőrizetlen sejtszaporulatról van szó. Egyes vizsgálatok szerint egy trauma után is kialalulhatnak, ugyanis a gyulladás kedvezhet a zsírsejtek kialakulasának.

➡️Előfordulása testszerte:
• nyakon
• háton
• karokon
• hason
• combokon
• izmok zsírszövetében
• belső szervekben

➡️A lipóma jóindulatú daganat,  soha nem alakul ki belőle rosszindulatú tumor, orvosi megfigyelést nem igényelnek.

De* nagyon nagyon ritka esetben rosszindulatú (liposzarkóma) is lehet az ártalmatlannak hitt zsírcsomó.

Ezért amire figyelni kell:
❗- a gyors növekedés
❗ – nyomásra jelentkező fájdalom ( inakra, idegekre )
❗ – a bőr alatt nem mozgatható struktúra (A liposzarkóma a környező szövetekkel egybenő. )

A liposzarkóma általában az 50. életév után jelentkezik.

➡️Amennyiben a „sima” lipóma semmilyen mechanikus panaszt nem okoz (nyomásérzékenység), a sebészeti eltávolítása egyedül kozmetikai-esztétikai okokból szükséges, a  páciens kérésére. Tapasztalataim alapján megfigyeltem, hogy ritkán, de előfordul, hogy pl. gerinc mellett, hajas fejbőrön, vagy akár a nyak vonulata mentén ideget nyomnak a csomók, akkor azonban szükséges az orovsi konzultáció. (Ezt mindig jelzem.)

⏺Úgy gondolom kötelességem tudatni a vendéggel, ha „találok valamit”, de ahogy a fenti írásból is kiderül, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni.

Mindig lesznek bőrproblémák amik váratlanul érhetnek minket, de jobb előre tudni. Korai szakaszban ugyanis a legtöbb betegség gyógyítható.

Ezért az én feladatom továbbra is naprakész lenni a bőrelváltozásokból és a betegségekből, hogy mindenki a legnagyobb biztonságban érezzhesse magát, a kezelések és tanácsadások során.

Új hozzászólás

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy