A járás elengedhetetlen a mindennapi élethez, de ehhez tartozik egy tartás is, ami sok mindent elárul rólunk.

Van neked tartásod? A rögzülő tartáshibák kezelése 1

Mint azt sokan tudjátok, tömegközlekedve járok a mindennapokban, és mostanság kaptam a fel a feje arra a jelenségre a villamoson, hogy sokaknak mennyire rossz a tartása és járáskoordinációja. Ez kétségbeejtő, hiszen a tartásbeli problémából minden esetben összetett és komoly problémasorozatról lehet következtetni.

Már a járásából megmondható, van-e bármi tartásbeli problémája az embernek, hiszen ha szétesik a tartásunk, akkor sajnos szemmel látható problémasorozatról beszélünk.

Gyerekkorunkra ha visszatekintünk, ki ne emlékezne, hogy minden ovi vagy iskolatorna úgy kezdődött, hogy előkaptuk a kis babzsákot, amivel erősíttük a talpunkat, bokákat, lábujjakat, majd ezután jöttek pl.: a rákjárás, pókjárás, bukfenc előre majd hátra, aztán padlón feküdve egy kis törzsemelés vagy úszás imitálás, felülések stb. Most biztosan mosolyogsz. ( én is)

Visszagondolva utáltuk őket, de gondoltátok hogy mindezek mögött nem egy elavult testnevelési filozófia állt, hanem ezzel igyekezték megalapozni a felnőttkori helyes tartásunkat és mozgáskoordinációnkat azáltal, hogy erősítették a talpunkat és a gerinctartó izmainkat.

Az iskolát elhagyva azonban már a legtöbben semmilyen ilyen típusú testmozgást nem végeznek, aminek szinte egyenes
következménye, hogy kialakul a lúdtalp, a helytelen tartás, csípőproblémák. Azok sem védettek ez ellen, akik az iskolát
követően is valamilyen egyéni- vagy csapatsportot űztek, mert a bemelegítő vagy megalapozó gyakorlatok a legtöbb esetben
ezekre a területekre már nem koncentrálnak, ezzel szemben sok esetben, csak bizonyos izmokat igénybe vevő és sok esetben
egysíkú mozgásgyakorlatok tartalmaznak, amiket nem egyszer „jellegzetes sportsérülések” is követnek, ami által az optimális
egyensúly felbomlik. De fókuszáljunk most a „rossz tartásra”, és az ebből fakadó testi problémákra.

Minden visszavezethető a kezdetekhez, de nézzünk bele egy kicsi jobban.

Testünk olyan mint egy nagy térkép, csak meg kell tudunk fejteni hogyan is működünk és mivel is tudjuk napról napra tönkretenni működésünket, hogy hol, milyen elváltozások találhatók a normálishoz viszonyítva.

Testtartás típusok:

Definíció: A helytelen testtartás és hibás testtartás alatt tágabb értelmezésben a normálistól, eltérő elváltozásokat értjük. Ez lehet izomeredetű, de lehet csontrendszerbeli deformitás, elváltozás is.

Amiről most írni szeretnék az az előbbi, vagyis a tartási izomgyengeségből eredő tartáshibák, amikor a helytelen tartás a
gerinc (nyílirányú) síkban történő alakváltozásában nyilvánul meg. (A csontrendszerbeli – ahol a testforma kórosan elváltozik – eredetű problémák nem tartoznak a masszőr kompetenciái közé, ezek feltérképezését és kezelését ortopédiai szakrendelőben célszerű kezdeni, majd orvosi utasításra fizikoterápiát vagy egyéb kezelést folytatni.)

 

A tartáshibák kezelése

A képen remekül látható, hogy miképpen billen el a csípőnk, és hogy a gerincünk ehhez való alkalmazkodása miatt
miként jönnek létre a különböző – rendellenességet jelentő – görbületek.

Van neked tartásod? A rögzülő tartáshibák kezelése 2

A testtartás minősége, állapota számos okra vezethető vissza pl. : elhízás-túlsúly, rossz matrac vagy fekhely, deadott esetben érzelmi problémák, stresszből eredő szorongás, (összehúzódunk kicsire) gyenge tartóizmok vagy talpi problémák, (lúdtalp, medvetalp) asszimetrikus mindennapi terhelések. Az irodai munkára jellemző görnyedt testhelyzet ugyancsak komoly kockázati tényező.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tartásbeli problémák kezelése a legtöbb esetben nem rövid folyamat, ugyanis ezek a deformitások hosszú évek alatt alakulnak ki, és sajnos nincs olyan csodaszer vagy –módszer, ami pár hét alatt képes az orvoslásra. Ez a folyamat mindenképp közös munkát igényel a szakemberekkel: egy képzett masszőr és egy gyógytornásszal vagy manuálterapeutával összedolgozva sokat tehet a változásért.

Nem feltétlenül egyszerű út, de mindenképpen érdemes elindulni rajta, és ha becsületesen betartod a személyedre szabott kezelési terveket, akkor garantálható a minőségbeli
javulás.

 

*A következő posztban, mutatok egy gyakorlatot, amivel te
magad is meg tudod vizsgálni otthon, hogy mennyire erős a
hátizmod vagy szükség van- e erősítésre.

 

 

Új hozzászólás

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy