Milyen problémákkal forduljunk jellemzően masszőrhöz
Kik járnak masszőrhöz és miért

Milyen problémákkal fordulnak jellemzően masszőrhöz, egyáltalán miért van szükség masszázsra

Sokan keresnek fel a mindennapokban kérdésekkel, többnyire olyan leendő vendégek akik szeretnék kipróbálni a masszázst, de nem igazán tudják hogy mire is való, vagy nem tudják mik a különbségek a masszázsok között (erről a következő posztban olvashatsz majd) ezért úgy döntöttem hogy itt az idő, hogy megválaszoljam ezeket az alap kérdéseket olvasható formátumban is. A beszélgetések során mindig a legelső kérdés:

1. Milyen problémákkal fordulnak jellemzően masszőrhöz, egyáltalán miért van szükség masszázsra?

A masszőr alapvetően az izomzat és ízületek rendellenességeit kezeli, arra törekszik, hogy a nem megfelelő életvitelből adódó izomelváltozásokat különböző beavatkozásokkal visszaállítsa azok normál állapotába. Ezek a rendellenességek a hétköznapokban alapvetően két féle módon jelentkeznek:

Egyrészt a modernkori ember nagyon keveset mozog. Az irodai munka, a tömegközlekedéssel és a gépkocsiban töltött idő alatt nagyon monoton módon használjuk az izomzatunkat, ami rögzült testtartáshoz vezet. Ebben az állapotban az izompólya elkezd zsugorodni, rövidülni, ami egy idő után már érezhető fizikai fájdalommal jár, de ezek az állapotok könnyen eredményezhetnek nem megfelelő emésztést, fejfájást, migrént, de súlyosabb esetben a mindannyiunkat érő stresszel párosulva migrénhez vagy fülzúgáshoz és vezethetnek.

Nem beszélve arról, hogy hosszú idő elteltével az aszimmetrikus testtartásból fakadóan különböző ízületi kopások vagy akár sérv is kialakulhat.

A másik jellemző a sportból fakadó túlmozgás, vagy inkább nem megfelelő mozgás. Nagyon sokan elhanyagolják a sportot megelőző és követő nyújtási gyakorlatokat, amik szintén kiemelten fontosak ahhoz, hogy izomzatunk épségét megőrizzük. Főként, ha ez a sportnál járó intenzív mozgás hirtelen, a korábban már említett alapvetően monoton mozgással járó életvitel mellett jelenik meg, mert ilyenkor hirtelen sokknak vetjük alá a szervezetünket.

Mindezekből fakadóan az izomzatunk különböző pontjai megrövidülhetnek, görcsök alakulhatnak ki vagy előrehaladottabb állapotban különböző mozgásblokkok is megjelenhetnek, amelyeket kezelni szükséges ahhoz, hogy testünk ismét egészségesen tudjon működni.

miért masszíroztassunk
2. Miben tud segíteni a masszázs?

A masszázs a korábban már említett problémákat különböző intenzitású, alapvetően az izmok nyújtását célzó mozdulatokkal kezeli annak érdekében, hogy az izomzat visszanyerje természetes formáját. Ez azonban nem egyszerű folyamat, hiszen a legtöbb esetben hosszú évek vagy akár évtizedek problémáját kell rendbe hozni, ami hosszabb időt vesz igénybe, és különösen fontos a kezelések rendszeressége-folyamatossága is.

A rendszeres masszázs által a megrövidült izmok ismét visszanyerik eredeti formájukat, a csomók eltűnnek, és az izmokban felgyülemlett salakanyagok a nyirokrendszeren keresztül távoznak a szervezetből. E mellett fontos megemlíteni azt is, hogy masszázs során a bőr ingerlése által boldogsághormonok (endorfin és hisztamin) is felszabadulnak a testben, ami ugyancsak hozzásegít minket ahhoz, hogy masszázs után sokkal ellazultabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezzék magunkat, mintha a testkezeléssel párhuzamosan egy meditáción is részt vennénk.

Részlet az egyik rádió interjúmból.
Ha meghallgatnád, a linkre kattintva megteheted.

https://m.mixcloud.com/…/sp%C3%A1jz-2019-07-11-0900…/

Új hozzászólás

Your email address will not be published. Required fields are marked *