Ágyéki gerincsérv (lumbar discus hernia)

A gerincoszlop szelvényezett, mely csigolyákból áll. A csigolyákat (csigolyatesteket) egymástól a porckorongok választják el. A porckorong egy rugalmas kötőelem melynek feladata a testünk lengéscsillapítása. Struktúrálisan a porckorong két részből áll, egy a belső kocsonyás, nagy víztartalmú magból + a magot közrefogó, benntartó rostos gyűrűből.

Amikor megbomlik a gerinc stabilitását adó feszes rendszer, és kóros mozgások lépnek fel, akkor alakulhat ki idővel gerincsérv. A rostos gyűrű falát gyengítik mikroszakadások, dehidratáció, öregedés. Ekkor a belső kocsonyás mag már hatalmas nyomás alatt van, így elkezd megindulni a gyűrűk felé, ezzel egy úgynevezett boltosulást (protrusio) idézve elő. Később ha ez az állapot nincs kezelve, akkor átszakíthatja a teljes gyűrűs falat és sérvesedhet (discus hernia).⬇️

Kisugárzó fájdalmat legtöbb esetben az ágyéki porckorongsérv okoz. Leggyakrabban gerincsérv az L4 – L5, vagy L5-S1 szintjén alakul ki, mert a gerinc statikai viszonyai miatt a legnagyobb terhelésnek az alsó ágyéki porckorongok vannak kitéve.

Tünetei:
💉Akut derékfájdalom.
💉Tartási rendellenességek, kényszertartás.
💉Gerincmelletti izomfájdalom.
💉Alsó végtagi izomgyengeség.
💉A gyöki fájdalom provokálódik tüsszentésre, préselésre.
💉Zsibbadásérzés.
💉 Éles, csíkszerű fájdalom az alsó végtagban.
💉Vegetatív zavarok (széklet, vizelet problémák fordulhatnak elő).
💉A fájdalom csökken fekve, felhúzott térddel és behajlított csípővel.

Nagyon fontos a megelőzésre törekedni! A már ismert sérv vagy boltosulás esetén óvakodjunk a hirtelen mozdulatoktól, de a kiegyensúlyozott terhelés, óvatos gerinctorna hasznos lehet, a megfelelő izomtónus fenntartásában.

A masszázs segíti a környező izmok fellazítását, a feszesség csökkentésével is távolabbra kerülnek a csigolyák, így kevésbé nyomják össze a porckorongokat, és a gerincből kifutó idegeket. Csökken a gyulladás, és a fájdalom.

#sérv #gerincsérv #ágyékigerincsérv #hogyanalakulki #mitlehettenni #prevenció #nikoluxury #egészség

https://youtu.be/nV4ILsaVSXc

-Niko Luxury-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>